Aracınızın güvenlik, performans ve konfor açısından en iyi durumda kullanımı için üretici tarafından önerilen periyodik bakım ve diğer kontrol işlemlerinin gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. Bu bakımlarda tüm işlevlerin sorunsuz çalışması için gerekli kontrol, değişim ve ayarlamalar yapılmaktadır. Bakımların içerik ve sıklığı aracınızın kilometre ve yaşına bağlıdır.
Periyodik bakım neleri kapsar?
Lastikler: Lastik balans, ön düzen ayarı, nitrojen dolum hizmetleri yanında aşağıdaki kontroller de dikkatle yapılmalıdır. Lastik hava basınç kontrolü yapılmalı ve olması gereken değerlere ayarlanmalı, diş derinlik ölçümü, lastik aşınması ve hasar kontrolleri, lastik supap ve supap kapakları, bijonlar kontrol edilmelidir.
Akü: Araçların ilk harekete geçmesi ve çalışmasını, marş motoruna akım göndererek sağlan, kimyasal anlamda enerji depolayan ve gerektiğinde bu kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren cihazlardır. Araçlarınızın akü bağlantı kabloları, elektrolit seviyesi kontrol edilmeli ve kutup başı temizliği yapılarak akü voltajı ölçümü yapılmalıdır.
Motoryağı: Aracı bir insan vücüduna benzetirsek, bizler için damarlarımızda dolaşan kan ne kadar önemli ise, motoryağı da aracımız için aynı önemi taşır. Motoryağı, aracımızın motorunun çalışması esnasında hareketli parçalar arasında bir yağ filmi oluşturarak sürtünmeyi ve aşınmayı önler, içerdeki katkılar sayesinde de motor parçalerını temizler ve oluşan ısının bir kısmını alarak soğutma sistemine de yardımcı olur. Motoryağının, seviyesinin belli periyotlarda düzenli olarak kontrol edilmesi ve en azından yılda bir değiştirilmesi tavsiye edilir. Araca uygun motoryağı seçimi, yağ seviye kontrolleri ve değişim işlemleri düzenli olarak yapılmalıdır.
Yağ Filitresi: Motoryağını süzerek, yağlama kanallarına akışını sağlar. Zamanında değiştirilmeyen filitreler işlevini kaybederek, dolar ve tıkanır. Buna bağlı olarak yağ kanallarının tıkanması ve motorda yetersiz yağlanmaya yol açar. Yağ filitresinin her motoryağı değişiminde değiştirilmesi tavsiye edilir.
Hava Filitresi: Motora temiz hava girişi, ancak havadaki toz zerreciklerin hava filitresinden süzülerek geçişi ile mümkündür. Bu yönden hava filitresini motorun akciğerlerine benzetmemiz yanlış olmaz. Periyodik bakımlarda kontrol edilip temizlenmeyen veya zamanında değiştirilmeyen filtreler tıkanarak, yetersiz hava girişi ve buna bağlı olarak araçta performans ve verim kaybı düşüklüğü ile yakıt sarfiyatı artışına neden olur.
Yakıt Filitresi: Yakıt içerindeki yabancı partikülleri ( tortu, toz, v.b.) süzerek, yakıt pompasına temiz bir yakıt akışı sağlar. Zamanında değiştirilmezse, filtre tıkanır, araçta çekiş problemleri başlar ve yakıt sarfiyatı artar.
Polen Filitresi: Araç içersine temiz hava girişi ve araç içindekilerin temiz ve sağlık bir hava solunması, klima ve havalandırma sisteminin verimli çalışması için periyodik bakımlarda kontrol edilmesi, gerekirse değiştirilmelidir.
Ateşleme Bujisi: Benzinli araçlarda silindir içerisinde alınan yakıt hava karışımının ateşlemesi bujiler vasıtasıyla olmaktadır.Bujiler kontrol edilmeli, işlevini kaybeden bujiler değiştirilmelidir. Zamanında değiştirilmeyen bujiler, aracınızda yetersiz ateşleme ve buna bağlı olarak tekleme problemleri yaratabilir.
Fren Sistemi Kontrolleri: Araçta emniyetli bir sürüş için en önemli unsurlardan biri fren sisteminin kontrolleridir. Aracınızın ön ve arka fren balataları, kampana ve disk tertibatı, fren merkezi, fren hortumları, fren hidroliğini düzen olarak kontrol edilerek güvenli sürüş sağlanabilir.
Süspansiyon Sistem Kontrolleri: Aracın zemin ile sürekli temasını amortisörler, ön düzen elemanları, rot başı ve rotiller kontrol adilmesi ve gerekli durumlarda yapılacak değişimlerle, aracın yol tutuşu arttırılmalıdır.
Isıtma ve Soğutma, Klima Kontrolleri: Kışın kalorifer, yazın klima sistem ve bağlantı parçaları kontrolleri yapılarak, aracın ısıtma ve soğutma performansının arzulanan seviyede olması sağlanır. Aracın soğutma suyu seviyesi ve antifiriz kontrolleri yapılır, gerekirse tamamlanır.
Cam Silecekleri: Araçta güvenli bir sürüşün ilk şartı sağlıklı bir görüş sağlanmasıdır. Yaz ve kış mevsim özellikleri, toz, kir ve buna bağlı olarak silecek lastikleri belli bir kullanım süresi sonrasında, vasfını yitirirler. Araca uygun silecek seçimi ve montajı yapılmalıdır. Ayrıca aracın cam yıkama suyu kontrol edilerek tamamlanmalıdır.
Aydınlatma Kontrolleri, Far Ayarı: Sağlıklı bir yürüyüş açısından, aracı kullanırken görmek ve görülmek hayati önem taşır. Aracın far ampulleri ve diğer aydınlatma tertibatları kontrol edilmeli, gerekirse far ayar işlemine tabi tutulmalıdır.
Egzos Sistem Kontrolleri: Araçların egzos hattı bağlantı durumları, paslanma, kaçak olup olmadığı da kontrol edilmelidir.